Hout gestookte haard of kachel

Gezelligheid bij de haard maakt mensen gelukkiger. Het stoken van hout zorgt naast warmte ook voor een gezellige sfeer. Daarnaast zijn haarden en kachels ook nog van toegevoegde waarde binnen uw interieur. Om optimaal te genieten, is het van belang dat de haard of kachel op een verantwoorde manier wordt gestookt.

De echte open gestookte haard is niet meer van deze tijd. Het rendement is slechts 15 à 20 procent, daarnaast een echte vervuiler. Met een afsluitbaar model stookt u sfeervol en verantwoord warm. De houtkachel of -haard van tegenwoordig heeft zelfs een rendement van meer dan 80 procent.

Houtkachels

Welke modellen zijn er?

 • Liftdeurhaarden
 • Vrijstaande houtkachels
 • Inbouwhaarden / inzethaarden
 • Hang / wandmodellen

In welke uitvoeringen kunnen de houtkachels geleverd worden?

 • Plaatstaal
 • Gietijzer
 • Speksteen

Merken welke er zoal zijn:

Altech, Charlton&Jenrick, Dovre, Jacobus, Jydepejsen, Nestor Martin, Olsberg, Spartherm, Wanders.

Haard renoveren

Overweegt u een openhaard te renoveren kies dan voor het plaatsen van een inzethaard. In de meeste situaties kan dit er één op gas- of op hout gestookte variant zijn.

Capaciteit

Belangrijk is de capaciteit af te stemmen op uw woonkamer. Heeft de haard of kachel te weinig capaciteit, dan betekent dat weinig warmte. Heeft het toestel te veel capaciteit, dan moet dat op halve kracht werken. Dit houdt in dat de verbranding “gesmoord” wordt. De luchttoevoer wordt dicht gezet terwijl de kachel en het rookkanaal nog niet op temperatuur zijn. Dat is slecht voor het verbrandingsproces en slecht voor het milieu (kankerverwekkend stoffen). Ook ontstaat een sterk verhoogde kans op vervuiling (een teerachtig product nl. creosiet) van de schoorsteen, met schoorsteenbrand als mogelijk gevolg.

De kachelbranche zoekt naar slimmere, rendabelere en schonere manieren van hout stoken. Ze moeten eenvoudig in gebruik zijn en een optimale verbranding hebben. Dat je de volledige controle hebt over het vuur en vlammenspel. Er komen strengere eisen aan de uitstoot van schadelijke stoffen en men wil ervoor gaan zorgen dat mensen met een houtkachel weten hoe en wanneer je het beste kunt stoken.

Meer informatie of vrijblijvende offerte?

De Kachelaer geeft u graag deskundig advies voor het kopen van een nieuwe houtkachel. Neem gerust contact op!

Het stoken van hout: de beste houtsoorten

De beste houtsoorten (met een hoge verbrandingswaarden) die u kunt gebruiken zijn:
Iep, noteboom, plataan, berk, es, eik, peer, beuk, haagbeuk en appel.

De Zwitserse (houtstook) methode

Deze stookmethode zorgt voor een sterke reductie van rook tijdens het stookproces.

Hoe werkt het:

 • Starten: Luchttoevoer geheel open zetten.
 • Vullen: Hout stapelen van groot (onder) naar klein (boven). De gekloofde zijde naar boven leggen.
 • Aansteken: Aan bovenzijde stapel (aanmaakhoutjes) aansteken, deur sluiten. Het vuur brandt vrijwel zonder rook, van boven naar beneden.
 • Stoken: Vuur laten branden, bij eerste lading met veel lucht doorstoken. Luchttoevoer regelen zodra systeem geheel op temperatuur is.
 • Bijvullen: Hout is bijna op, het vuur brandt nog.
 • Einde: Luchttoevoer geheel open zetten, het hout laten uitbranden.

Stookalert

Houdt rekening met de weersomstandigheden. Niet stoken bij windstil en mistig weer.De ideale omstandigheden zijn er vanaf windkracht 2. U kunt zich aanmelden de stookalert-melding via www.rivm.nl/stookalert of www.stookwijzer.nu.

Voorkom een schoorsteenbrand

Het is aan te bevelen om minimaal een keer per jaar de schoorsteen te laten nakijken. Bij intensief stoken is twee keer per jaar aan te bevelen.
Uw brandverzekering kan dit als voorwaarde stellen.

ABCAT

De ABCAT is ontwikkeld om de uitstoot van rookgas uit schoorstenen van hout gestookte kachels en ketels te verminderen. Daarbij is vooral aandacht besteed aan het verminderen van de geurbelasting van de houtrook.

Het filter in de ABCAT bestaat uit een palladium ( edelmetaal) katalysator.
Het grootste gedeelte van de houtrook gaat door deze katalysator.

Deze kraakt onvolledig verbrande verbindingen af zoals koolwaterstofverbindingen die de kleur en de geur aan houtrook geven.
Vervolgens worden deze gekraakte verbindingen met zuurstof uit de houtrook na verbrand. Daarnaast werkt de katalysator als filter waarmee een deel van het fijnstof (vliegas) wordt afgevangen.

Bezoek onze showroom of plan vandaag nog uw afspraak in

Mag onze adviseur u adviseren over de beste houtkachel voor u? Kom kijken of neem contact met ons op voor het maken van een afspraak. Ook een
afspraak s’ avonds behoort tot de mogelijkheden om de showroom te bezoeken.
Bel 06-41108189 of stuur een email naar info@kachelaer.nl. Wij helpen u graag verder!

Onze merken:

Wij leveren elektrische haarden, bio-ethanol branders, gashaarden, houtkachels, buitenhaarden en schouwen van merken zoals: Altech, Charlton & Jenrick, Cocoon Fires, Dimplex, Dovre, DRU, Element4, Faber, Icon Fires, Janco de Jong, Jydepejsen, Nestor Martin, Olsberg, Spartherm, Trimline Fires, Wanders en Xaralyn.